Har du noen gang sett at det plutselig er bittesmå hull i ull genseren din?


Da kan det være at du har hatt besøk av den kjente klesmøllen!


Vitenskapelig navn: Tineola bisselliella


Klesmøll er en liten sommerfugl som hører til familien ekte møll. Arten har larver som lever av ull og var tidligere et meget alvorlig skadedyr på tekstiler. Klesmøll, spiser tekstiler, så du kan også risikere å finne insekter eller larver i garderoben eller i møblene.


Hvis skaden har skjedd og møllene har lagt egg, er møllehjulet allerede i gang. Start med å tømme skap og skuffer som har blitt angrepet. Støvsug grundig. Husk også å støvsuge de nærmeste veggene og gulvet, og gi alle sprekker og revner en omgang. Klær skal enten vaskes i vaskemaskin eller sendes til rens. For å bli helt kvitt egg og larver, skal det tre døgn i fryseren ved ÷18°C.

Selv om det ikke er veldig vanlig, kan du altså ha møll i skapet uten å vite om det. Jeg har hørt om både pledd og bunader som har blitt spist på til stor frustrasjon for den som trodde det var trygt i skapet. 

Siden vi selger masse deilig ull her på Kunstkolonialen ønkser vi at du som kunde skal være oppmerksom på muligheten for at det du ser på som en genser ser møllen på som deilig mat!

Vi kommer til å få inn møllkuler som du kan kjøpe hos oss, men inntil den tid kan jeg fortelle at jeg kjøpte mine hos Jernia og at du også finner de HER

Jeg fant noen gode råd på nett også, hentet fra magasinet Vi i Villa artikkel

 

7 måter å bekjempe og unngå angrep fra møll

Her er et overblikk over de forskjellige bekjempelsesmetodene som du kan bruke når du skal bli forebygge eller bli kvitt møll

  1. Drep alltid levende møll, når du ser dem!
  2. Bruk insekts nett, når vinduet er åpent om natten. Møll tiltrekkes av lys.
  3. Pakk ullklær, garn og lignende som du ikke brukes hele året, for eksempel på sommeren i en tett plastpose (pass på at klærne er møllfrie før du pakker det bort).
  4. Skitne klær tiltrekker visse typer møll, så vask klærne, før du pakker det ned.
  5. Utsatte møbler og tepper kan behandles med forebyggende, flytende møllmiddel, som inneholder permetrin.
  6. Flere møbelstoffer og tepper er på forhånd impregnert mot møll. Husk å spørre forhandleren når du kjøper varer i ull.
  7. Du kan henge ”møllhengere” – altså papp stykker impregnert med insektgift, inn i skapet eller legge det i skuffen. Men klærne er kun helt trygge hvis skapet eller skuffen er lufttett.

Heldigvis finner ikke møllen veien til alle skap og skuffer, men det er greit å vite om den. Når det er noe du legger vekk og ikke bruker daglig kan den finne på å ta seg et par jafs. Masse lykke til!

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar